niedziela, 2 listopada 2014

Ogórki chilli

Przepis na te fantastyczne ogórki dostałam od teściowej. Jest to idealny dodatek zarówno do dań z grilla jak i kanapek. Przepis jest na dwa słoiki 900 ml i jeden 500 ml. Oczywiście można użyć kilku mniejszych.





Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 2 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki octu 10 %
  • 4 łyżki soli
  • 2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 główki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli (wedle upodobań co do ostrości)

Przygotowanie:

Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, posypać solą i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać sok. Ogórki posypać chilli, dodać zmiażdżony czosnek. Całość wymieszać. Oliwę z oliwek zagotować i gorącą zalać ogórki. Do garnka wlać ocet, podgrzać i rozpuścić w nim cukier. Dodać do ogórków. Wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki wraz z zalewą układać do słoików. Krótko pasteryzować max. 5 minut, bo inaczej ogórki zbytnio zmiękną.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz