Przepis na te fantastyczne ogórki dostałam od teściowej. Jest to idealny dodatek zarówno do dań z grilla jak i kanapek. Przepis jest na dwa słoiki 900 ml i jeden 500 ml. Oczywiście można użyć kilku mniejszych.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 2 szklanki cukru
- 1.5 szklanki octu 10 %
- 4 łyżki soli
- 2 szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 główki czosnku
- 2 łyżeczki chilli (wedle upodobań co do ostrości)
Przygotowanie:
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, posypać solą i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać sok. Ogórki posypać chilli, dodać zmiażdżony czosnek. Całość wymieszać. Oliwę z oliwek zagotować i gorącą zalać ogórki. Do garnka wlać ocet, podgrzać i rozpuścić w nim cukier. Dodać do ogórków. Wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki wraz z zalewą układać do słoików. Krótko pasteryzować max. 5 minut, bo inaczej ogórki zbytnio zmiękną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz