Coś dla zwolenników smaków orientalnych. Pierwsza propozycja to wersja wegetariańska:
Składniki:
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- cebula
- sos arabski Łowicz
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- łyżka sezamu do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Ciecierzycę odsączamy, pozostawiając odrobinę zalewy, a następnie dodajemy ją do cebulki. Całość posypujemy przyprawą dołączoną do słoiczka. Dusimy do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu.
Smacznego!
Ogólnie sos jest lekko ostry. W połączeniu z ciecierzycą staje się łagodny. Dla osób lubiących mięso, ciecierzycę można zastąpić np. kurczakiem i całość podać z pitą.
Wygląda smakowicie i z tego co pamiętam, smakowało naprawdę dobrze :D
OdpowiedzUsuń