piątek, 12 czerwca 2015

Arabskie klimaty

Coś dla zwolenników smaków orientalnych. Pierwsza propozycja to wersja wegetariańska: 



Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • cebula
  • sos arabski Łowicz
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • łyżka sezamu do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Ciecierzycę odsączamy, pozostawiając odrobinę zalewy, a następnie dodajemy ją do cebulki. Całość posypujemy przyprawą dołączoną do słoiczka. Dusimy do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu. 

Smacznego!



Ogólnie sos jest lekko ostry. W połączeniu z ciecierzycą staje się łagodny. Dla osób lubiących mięso, ciecierzycę można zastąpić np. kurczakiem i całość podać z pitą.




1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie i z tego co pamiętam, smakowało naprawdę dobrze :D

    OdpowiedzUsuń