niedziela, 14 czerwca 2015

Karaiby na talerzu

Przepiękna pogoda dała możliwość choć na chwilę przeniesienia się w egzotyczne klimaty. Tego dnia porwała nas kuchnia karaibska - połączenie słodko-pikantnych smaków. Postanowiłam wykorzystać sos Karaibski Łowicz do mojej ulubionej ryby - łososia atlantyckiego.



Składniki:
  • ok. 300 g łososia atlantyckiego
  • 300 g ryżu
  • sos karaibski Łowicz
  • olej
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • łyżka sezamu do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Łososia kroimy w kostkę i mieszamy z dołączoną przyprawą. Tak przygotowaną rybę podsmażamy na patelni. Do małego garnka wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa i zalewamy sosem karaibskim Łowicz. Całość podgrzać. Na talerz wykładamy ryż, następnie rybę. Całość polewamy gorącym sosem.

Smacznego!


Sos jest słodko-ostry. Idealnie nadaje się do dań mięsno - owocowych jak i kuchni fusion. I w tym miejscu znów Alicja dała popis swoim możliwościom i stworzyła danie niebanalne, wprost rozpływające się w ustach: spaghetti z sosem karaibskim z parmezanem podane z sałatka z nowalijek.







2 komentarze:

  1. Rybka po karaibsku byla pycha!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle nie sięgam po gotowe sosy, ale jak coś ma "karaibski" w nazwie to chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń