środa, 10 czerwca 2015

Obiad po seczuańsku

Moją przygodę z sosami egzotycznymi Łowicz zaczęłam od kuchni seczuańskiej, która jest jedną z odnóg kuchni chińskiej. Sos jest idealny dla osób lubiących ostre potrawy. Danie jest szybkie w przygotowaniu. Na pierwszy rzut poszedł kurczak:



Składniki:
  • ok. 350g piersi z kurczaka
  • sos seczuański Łowicz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Następnie pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać olej i przyprawę dołączoną do sosu. Całość wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłożyć całość na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać sos seczuański. Dusić przez chwilę. 1/2 szklanki kaszy kuskus zalać taką samą ilością gorącej osolonej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie zamieszać. Danie jest gotowe do spożycia.

Smacznego!


Potrawa przypadła do gustu domownikom i z pewnością jeszcze nie jeden raz sięgnę po ten sos. Myślę, że kolejnym daniem będzie wołowina po seczuańsku. Już mi ślinka na samą myśl cieknie ;)

Sos seczuański można również wykorzystać do innych dań. Tak poczyniła moja przyjaciółka, która lubuje się w kuchni fusion. Do tradycyjnej polskiej kiełbasy dodała przyprawy załączone do słoiczka oraz sos. Całość podała z kaszą gryczaną. Mniam! Poniższe zdjęcie jest chyba najlepszą rekomendacją.



3 komentarze: