Moją przygodę z sosami egzotycznymi Łowicz zaczęłam od kuchni seczuańskiej, która jest jedną z odnóg kuchni chińskiej. Sos jest idealny dla osób lubiących ostre potrawy. Danie jest szybkie w przygotowaniu. Na pierwszy rzut poszedł kurczak:
Składniki:
Potrawa przypadła do gustu domownikom i z pewnością jeszcze nie jeden raz sięgnę po ten sos. Myślę, że kolejnym daniem będzie wołowina po seczuańsku. Już mi ślinka na samą myśl cieknie ;)
Sos seczuański można również wykorzystać do innych dań. Tak poczyniła moja przyjaciółka, która lubuje się w kuchni fusion. Do tradycyjnej polskiej kiełbasy dodała przyprawy załączone do słoiczka oraz sos. Całość podała z kaszą gryczaną. Mniam! Poniższe zdjęcie jest chyba najlepszą rekomendacją.
Składniki:
- ok. 350g piersi z kurczaka
- sos seczuański Łowicz
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Następnie pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać olej i przyprawę dołączoną do sosu. Całość wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłożyć całość na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać sos seczuański. Dusić przez chwilę. 1/2 szklanki kaszy kuskus zalać taką samą ilością gorącej osolonej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie zamieszać. Danie jest gotowe do spożycia.
Smacznego!
Sos seczuański można również wykorzystać do innych dań. Tak poczyniła moja przyjaciółka, która lubuje się w kuchni fusion. Do tradycyjnej polskiej kiełbasy dodała przyprawy załączone do słoiczka oraz sos. Całość podała z kaszą gryczaną. Mniam! Poniższe zdjęcie jest chyba najlepszą rekomendacją.
widać,że smakowało :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa wydania z kiełbasą, rekomendacja faktycznie wyśmienita :D
OdpowiedzUsuńWygląda pyszne :)
OdpowiedzUsuń