Składniki:
- jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1/4 papryki
- pomidor suszony
- twarożek z mleka koziego
- 1/2 opakowania serka wiejskiego
- przyprawy (wedle gustu)
- odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę gryczaną i jogurt naturalny. Całość wymieszać. Paprykę i suszony pomidor i ser kozi pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku (ja dodałam zioła dalmatyńskie i mix przypraw ostrych). Patelnię skropić oliwą z oliwek. Z powstałej masy na rozgrzanej patelni uformować 3 małe placki. Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki układamy na talerzu przekładając je serkiem wiejskim. Całość dekorujemy świeżą bazylia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz