czyli zapiekanka z kaszy gryczanej ze szparagami.
Inspiracją do tego dania był przepis znaleziony na blogu Szybkowar . Wprowadziłam do niego pewne modyfikacje. Przepis jest na formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm.
Składniki:
Do wykonania podstawy tarty będą potrzebne:
Inspiracją do tego dania był przepis znaleziony na blogu Szybkowar . Wprowadziłam do niego pewne modyfikacje. Przepis jest na formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm.
Składniki:
Do wykonania podstawy tarty będą potrzebne:
- kasza gryczana (1 woreczek)
- ser kozi
- jajka - 2 szt.
- 2 łyżki mąki (ja dałam pełnoziarnistą)
- przyprawy (ja dałam chilli i mix ziół)
Na farsz składają się:
- pierś z kurczaka
- szparagi zielone
- 2 papryki
- średnia cebula
- odrobina oliwy z oliwek
- przyprawy (sól, cukier, pieprz, estragon, zioła toskańskie)
Do sporządzenia sosu wykorzystamy 2 jajka i 60 ml mleka.
Przygotowanie:
Wyrabianie spodu:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Odcedzić. Dodać ser kozi i całość trochę zmiksować. Do powstałej masy wbić 2 jajka, dodać mąkę i przyprawy (wedle gustu). Miksować jeszcze przez chwilkę.
Farsz:
Pierwszym etapem jest przygotowanie zielonych szparagów. Dla niewtajemniczonych od razu mówię, ze nie jest to proces skomplikowany. Umyty i osuszony szparag chwytamy za oba końce i wyginamy.W ten sposób zdrewniała końcówka z łatwością odłamie się od reszty. Postępujemy tak z każdym szparagiem. W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy i słodzimy. Ponieważ szparagi najlepiej gotować pionowo zaleca się związanie ich nitką. Tak powstały snopek gotujemy przez ok. 10 minut.
Pozostałe składniki farszu kroimy w drobne kawałki. Cebulkę i pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Dodajemy paprykę i całość chwilę dusimy.
Sos:
składniki sosu dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego będzie shaker.
składniki sosu dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego będzie shaker.
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Przygotować formę. Lekko ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z kaszy rozprowadzić, na całość wyłożyć farsz. Wierzch polać sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 min (sos musi się dobrze ściąć).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz