wtorek, 18 listopada 2014

Szparagowe love

czyli zapiekanka z kaszy gryczanej ze szparagami.

Inspiracją do tego dania był przepis znaleziony na blogu Szybkowar . Wprowadziłam do niego pewne modyfikacje. Przepis jest na formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm.



Składniki:

Do wykonania podstawy tarty będą potrzebne:

  • kasza gryczana (1 woreczek)
  • ser kozi
  • jajka - 2 szt.
  • 2 łyżki mąki (ja dałam pełnoziarnistą)
  • przyprawy (ja dałam chilli i mix ziół)
Na farsz składają się:
  • pierś z kurczaka
  • szparagi zielone
  • 2 papryki
  • średnia cebula
  • odrobina oliwy z oliwek
  • przyprawy (sól, cukier, pieprz, estragon, zioła toskańskie)
Do sporządzenia sosu wykorzystamy  2 jajka i 60 ml mleka.


Przygotowanie:

Wyrabianie spodu:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Odcedzić. Dodać ser kozi i całość trochę zmiksować. Do powstałej masy wbić 2 jajka, dodać  mąkę i przyprawy (wedle gustu). Miksować jeszcze przez chwilkę. 

Farsz:
Pierwszym etapem jest przygotowanie zielonych szparagów. Dla niewtajemniczonych od razu mówię, ze nie jest to proces skomplikowany. Umyty i osuszony szparag chwytamy za oba końce i wyginamy.W ten sposób zdrewniała końcówka z łatwością odłamie się od reszty. Postępujemy tak z każdym szparagiem. W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy i słodzimy. Ponieważ szparagi najlepiej gotować pionowo zaleca się związanie ich nitką. Tak powstały snopek gotujemy przez ok. 10 minut.

Pozostałe składniki farszu kroimy w drobne kawałki. Cebulkę i pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Dodajemy paprykę i całość chwilę dusimy.

Sos: 
składniki sosu dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego będzie shaker.

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Przygotować formę. Lekko ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z kaszy rozprowadzić, na całość wyłożyć farsz. Wierzch polać sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 min (sos musi się dobrze ściąć). 


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz