czwartek, 12 lutego 2015

Podróż tradycyjna - tłusty czwartek

Od najstarszych pokoleń przekazywane są nam różne obyczaje. Do jednej z takich tradycji, wywodzącej się z chrześcijaństwa,  należy  Tłusty Czwartek. Jest to dzień, w którym wielu z nas daje upust swoim słodkim zachciankom. Nic dziwnego, skoro to ostatni czwartek poprzedzający Wielki Post. Tradycja mówi, że im więcej pączków się w ten dzień zje, tym więcej szczęścia będzie miało się w życiu. Warto dbać o tradycję, jednak nie musimy się objadać do granic niemożliwości wypiekami skąpanymi w tłuszczu. Poszukując inspiracji w internecie trafiłam na blog ciastolubnej, skąd zaczerpnęłam przepis na pączki pieczone. Zrobienie ich nie czasochłonne, gdyż nie zawierają drożdży.

Pieczone pączki serowe




Składniki:
  • 400g mąki
  • 200g białego sera
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g cukru
  • jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem / marmolada (nadzienie wedle uznania)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Do miski wsypać cukier, wbić jajko i dodać twarożek. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Mleko lekko podgrzać, dodać do niego masło i wlać do otrzymanej masy. Dodać sodę, proszek do pieczenia i resztę mąki. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie na opruszonej mąką stolnicy rozwałkować na pacek o grubości 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. W wersji bez nadzienia z wyciętych figur formujemy kulę. Jeżeli preferujecie pączki z nadzieniem w tym momencie należy nałożyć łyżeczkę dżemu na środek koła i całość zawinąć jak w sakiewkę (ten rodzaj pączków układamy miejscem sklejenia do dołu). Tak przygotowane pączusie wkładamy do foremki do muffinków bądź wykładamy na papier do pieczenia położony na blaszce. Pączki od góry można posmarować białkiem jajka. Całość pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyjęciu pączusie można posypać mieszanką cukru pudru i przypraw korzennych bądź oblać lukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz